تبلیغات
تنوع زیستی و طبیعت - چرا از دست رفتن تنوع زیستی نگران کننده است؟
 
تنوع زیستی و طبیعت
Biodiversity and Nature
درباره وبلاگ


تنوع زیستی به معنای قابلیت تمایز بین ارگانیسم های زنده از هر منبع شامل اکوسیستم های زمینی، دریایی و اکوسیستم های آبزی، همچنین شامل ترکیبات اکولوژی که بخشی از اکوسیستم ها را تشکیل می دهند، می باشد. تنوع زیستی علاوه بر آنکه نیازهای ضروری و اولیه انسان ها را نظیر خوراک، پوشاک و مسکن فراهم می آورد، سلامت و شادابی روح و جسم، رونق اقتصادی و پیشرفت روزافزون و همه جانبه ما را نیز تضمین می کند. روند رو به رشد تهدید این گنجینه حیات سیاست مداران و متفکران را به توجه بیش از پیش به این مقوله معطوف داشته است.

مدیر وبلاگ : شهرام صمدی خادم
نظرسنجی
چقدر با مبحث " تنوع زیستی " آشنایی دارید؟






تنوع زیستی برای خدمات اکوسیستم ضروری است و از این رو برای سلامتی انسان حیاتی می باشد. تنوع زیستی فراتر از مقررات مربوط به رفاه مادی و معیشت است، که امنیت، انعطاف پذیری، روابط اجتماعی، بهداشت، و آزادی و انتخاب ها را شامل می شود. برخی از مردم از قرن گذشته از تبدیل اکوسیستم های طبیعی به اکوسیستم های تحت سلطه انسان و از بهره برداری تنوع زیستی بهره مند شده اند. در عین حال، این خسارت در تنوع زیستی و تغییرات مرتبط با آن در خدمات اکوسیستم سبب شده است که افراد دیگری در معرض خطر نابودی قرار گیرند و برخی از گروه های اجتماعی دیگر به فقر دچار شوند.

 

1- پیوند اصلی بین تنوع زیستی و رفاه انسان چیست؟

کارشناسان، تنوع زیستی و بسیاری از خدمات اکوسیستم را به عنوان یک عامل کلیدی و سازنده برای تعیین رفاه بشر می شناسند. یافته های کارشناسان، بطور قطع نشان میدهد که از دست دادن تنوع زیستی و بدتر شدن خدمات اکوسیستم، به طور مستقیم یا غیر مستقیم، به از بین رفتن بهداشت، افزایش نا امنی غذایی، افزایش آسیب پذیری، کاهش ارزش مواد، وخیم شدن روابط اجتماعی و محدودیت آزادی برای انتخاب و عمل کمک می کند. 

این نوشتار ترجمه ای است از مقاله Why is biodiversity loss a concern و در ادامه به بررسی جنبه های مختلف کاهش و تخریب تنوع زیستی و تاثیرات سوء آن بر زندگی انسان می پردازیم.

1-1-امنیت غذایی

تنوع زیستی توسط بسیاری از جوامع روستایی به طور مستقیم به عنوان مکانیسم اطمینان و افزایش انعطاف پذیری و کاهش خطر در مواجهه با خطرات، استرس ها و موقعیت های غیر قابل پیش بینی به کار می رود. در دسترس بودن این "شبکه ایمنی" بیولوژیکی، امنیت و انعطاف پذیری برخی جوامع محلی را در قبال اختلالات اقتصادی، اکولوژیکی، استرس ها و یا مخاطرات افزایش داده است. در دنیایی که قیمت کالاهای نوظهور بیشتر از حد تصور است، حقوق اقتصادی فقرا به طور فزاینده ای بی ثبات می شود. در دسترس بودن یک شبکه امنیت غذایی مبتنی بر اکوسیستم در زمانی که حقوق اقتصادی برای خریداری غذای کافی در بازار کافی نیست، یک برنامه امنیتی مهم را فراهم می کند.

سازوکارهای تکثیر گیاهان بومی مخصوصا برای آسیب پذیر ترین افراد که دسترسی کمی به اشتغال رسمی، زمین و یا فرصت های بازار دارند بسیار مهم است.

راه دیگری که از طریق آن تنوع زیستی می تواند امنیت غذایی را بهبود ببخشد، تصویب روش های کشت است که حفظ و استفاده از تنوع زیستی کشاورزی را بدنبال دارد. تنوع زیستی برای حفظ تولید کشاورزی مهم است. خویشاوندان وحشی محصولات داخلی، تغییرات ژنتیکی را ایجاد می کنند که می تواند در برابر بروز و شیوع آفات و پاتوژن ها و تنش های زیست محیطی حیاتی باشد. بسیاری از جوامع کشاورزی معتقدند که تنوع محلی عامل مهمی برای بهره وری و پایداری سیستم های کشاورزی آنها در دراز مدت است. به عنوان مثال، تداخل چند نوع برنج در یک حوضه یکسان نشان میدهد که افزایش بهره وری با کاهش آفات و بیماری ها در ارتباط می باشد.

 

1-2- آسیب پذیری

در دهه های گذشته، جهان در افزایش جمعیت های انسانی و زیان های اقتصادی حاصل از بلایای طبیعی روبرور بوده است. جنگل های انبوه و صخره های مرجانی - یک منبع غنی از تنوع زیستی - بافر طبیعی عالی در برابر سیل و طوفان ها هستند. از دست دادن یا کاهش پوشش آنها شدت سیل در جوامع ساحلی را افزایش داده است. سیلاب ها افراد بیشتری را (به طور متوسط ​​140 میلیون نفر در سال) نسبت به سایر بلایای طبیعی یا تکنولوژیکی تحت تاثیر قرار می دهد. در طول چهار دهه گذشته تعداد بلایای "بزرگ" چهار برابر افزایش یافته است، در حالی که تلفات اقتصادی به میزان ده برابر افزایش داشته است. در دهه 1990، کشورهایی با شاخص توسعه انسانی کم، حدود 20 درصد از بلایای طبیعی را تجربه کرده اند و بیش از 50 درصد از تلفات و 5 درصد از تلفات اقتصادی را متحمل شده اند. کشورهایی که در رتبه بالای این شاخص قرار دارند، بیش از 50٪ از کل خسارات اقتصادی و کمتر از 2٪ از مرگ و میر خود را از این حیث دیده اند.

 

1-3-بهداشت

بخش مهم بهداشت انسانی دارا بودن یک رژیم غذایی متعادل است. تقریبا 7000 گونه از گیاهان و چند صد گونه از حیوانات برای مصرف مواد غذایی انسانی در دنیا مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از جوامع بومی و سنتی در حال حاضر 200 گونه و یا بیشتر را مورد مصرف قرار میدهند. منابع طبیعی مواد غذایی برای جوامع فقیر بمنظور حفظ رژیم غذایی متعادل بسیار مهم هستند. استفاده بیش از حد از آبزیان دریایی در سراسر جهان در بسیاری از مناطق گرمسیری منجر به کاهش دسترسی پروتئین حیوانی شده و پیامدهای جدی در بسیاری از کشورها برای سلامتی انسان بوجود آورده است.

حفظ سلامت انسان، به ویژه عدم ابتلا به بسیاری از بیماری های عفونی، به حفظ تنوع زیستی در اکوسیستم های طبیعی بستگی دارد. از یک طرف، انتظار می رود تنوع بیشتری از گونه های حیات وحش، تنوع بیشتری از پاتوژن هایی را ایجاد کند که می توانند انسان را آلوده کنند. با این حال، شواهد جمع آوری شده نشان می دهند که تنوع بیشتر حیات وحش ممکن است گسترش بسیاری از پاتوژن های حیات وحش به انسان را کاهش دهد. مطالعات نشان میدهند که گسترش بیماری لایم1، با حفظ یکپارچگی زیست محیطی اکوسیستم های طبیعی کاهش می یابد.

یافته های اخیر از ارزیابی های مختلف در سراسر جهان نشان میدهد، که بسیاری از مردم در مناطق روستایی زندگی می کنند و تنوع زیستی و تنوع اکوسیستم را به عنوان یک استراتژی مدیریت ریسک در برابر خطرات و بلایای طبیعی ارتقا می دهند. آنها تنوع خدمات اکوسیستمی را حفظ می کنند و در مورد شیوه هایی که حق انتخاب آنها را کاهش می دهد، شکاک هستند. ارزیابی های زیربنایی نشان داده است که تنوع گونه ها، غذا و مناظر به عنوان "بانک های پس انداز" به کار می رود که جوامع روستایی از آن برای مقابله با تغییرات استفاده می کنند و معیشت های پایدار را تامین می کنند.

 

1-4- امنیت انرژی

سوخت های جنگلی بیش از نیمی از انرژی مورد استفاده در کشورهای در حال توسعه را فراهم می کند. حتی در کشورهای صنعتی مانند سوئد و ایالات متحده، چوب به ترتیب 17 و 3 درصد کل انرژی مصرفی را شامل می شود. در برخی از کشورهای آفریقایی مانند تانزانیا، اوگاندا و رواندا، سوخت چوب 80 درصد از کل مصرف انرژی را تشکیل می دهد. در مناطق روستایی، 95 درصد در قالب هیزم مصرف می شود، در حالی که در مناطق شهری 85 درصد در قالب زغال چوب است. کمبود سوخت چوب در مناطقی با تراکم جمعیت زیاد بدون دسترسی به منابع انرژی جایگزین و مقرون به صرفه رخ می دهد. در برخی از استان های زامبیا که تراکم جمعیت بیش از حد میانگین ملی 13.7 نفر در هر کیلومتر مربع است، تقاضا برای چوب در حال حاضر از عرضه محلی فراتر رفته است. در چنین مناطقی، مردم به دلیل فقدان منابع برای گرمایش خانه ها، طبخ غذا و آب جوش، در قبال بیماری و سوء تغذیه آسیب پذیرند. زنان و کودکان در جوامع فقیر روستایی بیشتر تحت تأثیر کمبود سوخت چوب قرار دارند. آنها باید راه های زیادی را برای جست و جوی هیزم طی کنند و بنابراین زمان کمتری برای کاشت محصولات و آموزش در اختیار دارند.

 

1-5- تامین آب پاک

ادامه انهدام جنگل ها و نابودی حوضه ها، کیفیت و در دسترس بودن آب مصارف خانگی و کشاورزی را کاهش می دهد. در دسترس بودن آب آشامیدنی بهداشتی در ده ها تن از بزرگترین شهرهای جهان مورد توجه قرار گرفته است. در یکی از بهترین پرونده های ثبت شده، شهر نیویورک اقداماتی را برای حفاظت از یکپارچگی حوضه های آبریز در Catskills انجام داد تا اطمینان حاصل شود که آب آشامیدنی سالم به 9 میلیون نفر می رسد. حفاظت از اکوسیستم نشان داده شده است، که این راه بسیار مقرون به صرفه تر از ساخت و راه اندازی سیستم تصفیه آب خواهد بود. شهر نیویورک با صرف 6 تا 8 میلیارد دلار از حوضه های آبخیز خود حفاظت می کند.

 

1-6- روابط اجتماعی

بسیاری از فرهنگ ها ارزش های معنوی و مذهبی نسبت به اکوسیستم ها یا اجزای آنها مانند درخت، تپه و یا رودخانه دارند. بنابراین از دست دادن یا آسیب دیدن این اجزا می تواند به روابط اجتماعی آسیب برساند. بطور مثال، با جلوگیری از برگزاری مراسم مذهبی و اجتماعی در اثر انهدام عناصر اکوسیستم، که به طور معمول افراد را متصل می کند، به شدت ارزش های زیبایی شناسی، تفریحی و یا معنوی ارزشمند آنها از بین رفته و می تواند به روابط اجتماعی آسیب برساند، که این امر هم با کاهش ارزش پیوند تجربه مشترک و هم از طریق ایجاد نارضایتی نسبت به گروه هایی که از تخریب و بهره برداری عناصر اکوسیستم سود می برند خود را نشان خواهد داد.

 

1-7- آزادی انتخاب و عمل

آزادی انتخاب و عمل در مفهوم کارشناسی، به افرادی اشاره دارد که کنترل آنچه اتفاق می افتد و قدرت دستیابی به آنچه که ارزش می دهند را در اختیار دارند. از دست دادن تنوع زیستی اغلب به معنی از دست رفتن انتخاب است. ماهیگیران محلی به جنگل های مانگرو به عنوان بستر پرورش ماهیان محلی وابسته هستند. از دست دادن جنگل های مانگرو به از دست دادن کنترل بر سهام ماهی محلی و معیشتی که آنها برای بسیاری از نسل ها آن را در اختیار داشتند، تاثیر منفی خواهد گذاشت. تنوع زیاد ژنوتیپ ها، جمعیت ها، گونه ها و تنوع عملکردی، اثرات منفی آفات و پاتوژن ها را بر روی محصولات کاهش می دهند و فرصت های باز برای جوامع کشاورزی برای توسعه محصولات متناسب با چالش های زیست محیطی آینده  را در اختیار می گذارند و نیز موجب افزایش قابلیت انعطاف پذیری آن ها به تغییرات اقلیمی می شود. ابعاد دیگری از این مقوله مربوط به آینده است. از دست دادن تنوع زیستی در برخی موارد غیر قابل برگشت است و ارزش افراد در حفظ تنوع زیستی برای نسل های آینده می تواند قابل توجه باشد.

 

1-8- مواد اولیه برای زندگی خوب و معیشت پایدار

تنوع زیستی به طور مستقیم محصولات گوناگونی اعم از گیاهان، حیوانات و قارچ ها را به افرادی که به آنها نیاز دارند فراهم می نماید تا بتوانند درآمد و معیشت پایدار خود را تامین کنند. علاوه بر این، تنوع زیستی از طریق حمایت از خدمات اکوسیستمی نیز به معیشت افراد کمک می کند. بطور مثال نیروی کار کشاورزی در حال حاضر حدود 22 درصد از جمعیت جهان را تشکیل می دهد و 46 درصد از کل نیروی کار جهان را تشکیل می دهد. به عنوان مثال، سیب یک محصول عمده اقتصادی در منطقه هیمالیای هندوستان است که 60 تا 80 درصد کل درآمد خانوارها را تشکیل می دهد. همچنین این منطقه غنی از تنوع زنبور عسل است که نقش مهمی در گرده افشانی محصولات زراعی و گیاهان وحشی داشته و در نتیجه باعث افزایش بهره وری و حفظ عملکرد اکوسیستم می شود. در اوایل دهه 1980، افزایش تقاضای بازار برای انواع خاص سیب، کشاورزان را به ویرانی ارقام بومی و کشت ارقام جدید مجبور نمود. جمعیت زنبور های گرده افشان نیز در اثر استفاده بیش از حد از آفت کش ها کاهش یافت. در نتیجه کاهش تولید کل سیب و انقراض بسیاری از گونه های زنبور گرده افشان طبیعی حاصل گردید.

گردشگری مبتنی بر طبیعت (اکوتوریسم) - یکی از سریعترین بخش های گردشگری در سراسر جهان است که بخش مهمی از اقتصاد در کشورهای مختلف و منبع درآمد بالقوه برای بسیاری از جوامع روستایی است. درآمد ناشی از گردشگری مبتنی بر طبیعت در جنوب آفریقا در سال 2000 حدود 3.6 میلیارد دلار بود که تقریبا 50 درصد از کل درآمد گردشگری  را شامل می شد. بوتسوانا، کنیا، نامیبیا، آفریقای جنوبی، تانزانیا، اوگاندا و زیمبابوه بیش از 100 میلیون دلار درآمد حاصل از گردشگری مبتنی بر طبیعت در سال دارند. در تانزانیا، گردشگری 30 درصد کل تولید ناخالص داخلی کشور را شامل می شود. تنوع زیستی همچنین به تعدادی از صنایع دیگر، از جمله داروسازی، لوازم آرایشی و باغبانی کمک می کند.

از دست دادن تنوع زیستی می تواند هزینه های قابل توجهی را در مقیاس محلی و ملی تحمیل کند. به عنوان مثال، فروپاشی صنعت ماهیگیری نیوفاندلند در اوایل دهه 1990 باعث از بین رفتن ده ها هزار شغل و همچنین حداقل 2 میلیارد دلار هزینه برای بازآموزی گردید. شواهد اخیر نشان می دهد که حفاظت از یکپارچگی جوامع بیولوژیکی محلی، از نظر هویت و تعداد گونه ها، برای حفظ بهره وری گیاهان و حیوانات، باروری خاک و ثبات آنها در برابر محیط تغییر می کند. برآوردهای اخیر از ارزیابی زیربنایی پرتغال، نشان می دهد که هزینه های زیست محیطی در آن کشور با نرخ 3 درصد در سال افزایش می یابد و در حال حاضر 0.7 درصد از تولید ناخالص داخلی را شامل می شود. 


1- بیماری لایم: یک بیماری التهابی است که ابتدا توسط بثورات، سردرد، تب و لرز و سپس با احتمال آرتریت و اختلالات عصبی و قلبی که توسط باکتری هایی که توسط کلیه ها منتقل می شوند مشخص می شود.


منبع: greenfacts.org





نوع مطلب : گونه های گیاهی و جانوری، تخریب زیستگاه ها، تنوع زیستی، 
برچسب ها : از دست رفتن تنوع زیستی، تخریب زیستگاه ها، خدمات اکوسیستمی،
لینک های مرتبط :
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر





آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
امکانات جانبی
تماس با ما
 
 
بالای صفحه